22 Mayıs 2009




Özge Acemoğlu kimdir ?












Dr. Özge Acemoğlu 1983'de İzmir'de doktor baba Fuat bey ve mimar anne Sanem hanımın üçüncü çocuğu olarak dünyaya geldi.
İlköğrenimini Nişantaşı Anadolu Lisesi'ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimi alan ve okulu derece ile bitiren Acemoğlu uzmanlık eğitimi sırasında Tıp fakültesi yönetimi ile ters düşerek Zürih Üniversitesi Tıp fakültesinde uzmanlık eğitimine devam etti.2008 yılında uzmanlık eğitimini tamamlayan Dr. Acemoğluna Lösemi teşhisi konulmasıyla bir süre çalışmalarına ara vermek zorunda kaldı.
Dr. Acemoğlunun geliştirdiği projesi Zürih Üniversitesi ve Florida Üniversitesi Tıp Fakültelerinde denenmeye devam ediyor.




Dünyanın en prestijli bilim dergilerinden Science-Med'e göre 2008'in en umut vaat eden çalışması ona ait. Özge DNA şifresini değiştirerek sağlıklı kök hücre üretmeyi başarmış, Parkinson, diyabet, kanser, Alzheimer hastalarına umut olmuştu. Kan kanseri ile savaşta büyük başarı elde edileceği yorumları yapılmıştı. Projeyle ilgili defalarca Sağlık bakanlığına ulaşmaya çalışan Özge Acemoğlu’nun aldığı cevap ise " Henüz orta da bir şey yok" oldu. Bunun üzerine ani bir karar ile Projeyi yürütmek için İsviçre de bulunan Zurıch Üniversitesinde göreve başladı. Burada üzerinde çalıştığı projeyi daha da geliştirdi. Bu projeden umutsuz olan Sağlık bakanlığı yetkilileri, Projeye destek vermiş olsaydı Dünyadaki bütün hastalar Türkiye’ye akın edip tedavi olacaktı.
BAŞBAKAN DANIŞMANINI GÖNDERDİ
Özge’nin durumundan haberdar olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Davos’a katılmak için geldiği İsviçre’de Özge’nin son durumu hakkında bilgi almak için Hastaneye danışmanlarını gönderdi.
OKULU 4. OLARAK BİTİRDİ
Genç Doktor, Mimar anne Sanem ve emekli Cerrah Dr. Albay Fuat Acemoğlu çiftinin üç çocuğundan biri. Tıp Fakültesi'nden 4'üncülükle mezun oldu. 2005 ve 2006 yıllarında Dünya Tıp Olimpiyatları'nda üst üste 2'nciliğe ulaştı. 2006'da National Biyografi tarafından 'Yılın Genç Bilim Adamı' seçildi. 2007'de ise 11.Genç Tıpçılar Kongresi'nde Türkiye'ye ilk defa büyük ödül kazandırdı. Ablası Açelya Acemoğlu’da Özge gibi oldukça başarılı biri. Merkezi İsviçre’de bulunan Dünyanın en büyük parçacık fiziği araştırma merkezi CERN (Avrupa nükleer araştırma organizasyonu)’de görev almakta.
Özge Acemoğlu’ndan övgüyle bahseden Dünyaca ünlü bilim dergisi Science-Med tam 2 sayfasını bu konuya ayırdı. Science-Med dergisinde çıkan haber ise şöyle;
Son zamanlarda ardı ardına gelen kök hücre çalışmalarının birisi de İsviçre’nin Zürih üniversitesi hastanesinden geldi. Daha önce Japon ve Amerikalı bilim adamlarının çalışması gibi bir izlenim verse de oldukça farklı bir yöntem ve oldukça ses getirecek bir proje. Proje Sotos24.Proje diyoruz henüz çünkü hala hayvanlar üzerinde deneyler bitmedi. Ocak ayından itibaren insanlar üzerinde denenmeye resmen başlanacak.
Bu projenin baş mimarı geçtiğimiz senede Florida Üniversitesi Tıp dergisinde de makalesi yayınlanan bir Türk Doktor Özge E. Acemoğlu’na ait.1983 doğumlu Acemoglu, İstanbul üniversitesi tıp fakültesini bitirdikten sonra Genetik ve Onkoloji alanında ihtisas yapmak üzere Zürih Üniversitesi hastanesinde çalışmaya başladı.
Evet, henüz 25 yaşında olmasına rağmen kendisi tıp dehalarından birisi. Zürih üniversitesinden ve Innsbruck üniversitesinden 5 kişilik bir ekip bir ekip ortak çalışması olan Sotos24 Dr.Med. Peter Fritz ( Innsbruk uni.), Dr.Med.Ozge Acemoglu ( Zurih uni ), Dr.Med.Stefan Koller ( Zurich Uni ) ve Yardimci Docent Dr.Med. Luca Schachinger ( Zurih Uni ) Dr.Robert Ellinger ( innsbruck uni ) tarafından yürütülüyor.
Her sene olduğu gibi bilim ekibimiz bu senenin de enlerini seçti. Bu projeye haksızlık olacak ama en umut vaat eden proje olarak seçildi. Ayni zamanda Florida Üniversitesi Tıp Fakültesi, Toronto Üniversitesi ve New York Üniversitesi de bu projeyi incelemeye aldılar. New York Üniversitesi’nden David Hart M.D. bu proje ile yakından ilgilendiğini ve insanlar üzerinde testle1.yöntem hastanın kemik iliğinden alınan kök hücrenin genetik şifresi değiştirilerek hasarlı bölgeyi tedavi yöntemi. bu bildiğimiz yöntemlere çok benzese de işin esas önemli kısmi daha sonra başlıyor. Kanserli hücrelerin genetik şifresi değiştirilerek onlara sağlıklı şifreler veriliyor. Projenin insanlar üzerinden deneyinin ilk verilerini dört gözle beklediğini ve ekibe destek vermeye her zaman hazır olduğunu açıkladı. Şifreleri çözerek kanserli genleri tanımlamaları oldukça büyük başarı, Bizimle zaten sürekli görüş alış verişinde bulunuyorlar. Bizde yakinen takip ediyoruz dedi.
Yine Chicago Üniversitesi ise bu projenin Chicago’da devam ettirilmesi için gerekli girişimlere başlamış bulunmakta. Wisconsin Üniversitesinden Caroline M. Alexander ise, umut vaat eden bu proje ile ilgili, senelerdir kök hücreler üzerinde bu tür yeni umutlu haberleri duyuyor olmak çok sevindirici. Genç meslektaşlarıma başarılar diliyorum dedi. Ortak görüş ise bu projenin başarıyla literatüre geçmesi durumunda pek çok kanser çeşidi ile mücadele etmek çok basite inecek. Buda özellikle hem maliyet hem de tedavinin kısalmasında önemli rol olacak. Her ne kadar sır gibi saklansa da birazda Projeden bahsedecek olursak pek çok kök hücre çalışması genelde kordon bağı yöntemi ile yapılıyordu. Son yıllarda bir kaç anti çalışma yapılsa da örneğin diş'ten ve kemik iliğinden. Bu yeni geliştirilen yöntemle kordon bağı bulunamayan hastalar için büyük bir umut oluyor. Acemoglu, Florida Üniversitesi’nde yayınlanan makalesinde " Eskiden kordon bağı bulunmayan hastalar için çok zorlu bir sürecin ardından embriyonik hücreler elde edilebiliyordu. Bu yöntemle buna gerek kalmayacak. Her insan kendi kendini onarma gibi bir genetik şifreye sahip. Tıpkı yarısı alınan bir karaciğerin kendini 6 hafta içerisinde kendini onarması gibi bir işlevi olduğu gibi pek çok doku hücresinin de buna benzer genetik şifrelere sahip olduğunu " belirtmişti. O zamanlar bu genç bayanı pek dikkate almayanlar şu an yöntemi çok merak ediyor olsalar gerek.


Kaynak :
http://www.sciencedaily.com/
http://www.sciandmed.com/




Kanser dahil 4 büyük hastalığı silecek!

Bu yıl en umut vaat eden tıp doktorları arasında gösterilen Dr. Özge Acemoğlu`nun araştırması kanserine çözüm olacak
 
DNA şifresini değiştirerek sağlıklı kök hücre üretmeyi başaran Dr. Özge Acemoğlu, pek çok hastalığın tedavi edilmesinin mümkün olacağını düşünüyor.
Yöntemin, hasta, doku veya organların değiştirilmesinde devrim sayılabileceği de belirtiliyor. Kök hücre çalışmaları, parkinson, diyabet, kanser, alzheimer gibi hastalıkların tedavisi için umut ışığı olmuştu. Dr. Acemoğlu`nun çalışmasında, kan hücrelerinin DNA şifresini değiştirerek sağlıklı kök hücrelerini tekrar hastaya naklederek kan kanseri hastalığı ile savaşta büyük başarı elde edileceği belirtildi. Dr. Özge Acemoğlu 1983`de İstanbul`da doğdu.
Nişantaşı Anadolu Lisesi`ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi`nde tıp eğitimi alan Dr. Acemoğlu, uzmanlık eğitimini İsviçre`nin Zürih Üniversitesi`nde sürdürdü. Halen Zürih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi`nde çalışmalarını sürdüren Dr. Acemoğlu 2008 yılında Science-Med dergisinde yayınlanan çalışmasıyla dünyanın en umut vaat eden tıp doktorları arasında yer aldı

Kaynak : Haber7.com



















Brooklyn Köprüsü




























































Minik kanserli bedener için herzaman eğlendirerek tedavi etmeyi öngörmüştür.















































Mezuniyet Töreninden